26 september 2023

Nova Sagittarii 2015 is weer helderder geworden

Credit: AAVSO.

De nova in het sterrenbeeld Boogschutter – officieel getooid met de naam Nova Sagittarii 2015 No. 2 (er is dit jaar eerder al een nova in dit sterrenbeeld ontdekt, drukke boel daarboven) – is helderder geworden. De op 15 maart j.l. door John Seach ontdekte nova had rond 22 maart een piek van max. +4m, daarna verzwakte hij. Maar de laatste week is ‘ie weer toegenomen, hetgeen goed te zien is aan de lichtcurve hierboven. Momenteel is ‘ie van +4,5m, hetgeen ‘m goed zichtbaar maakt met het blote oog. Eén probleem voor het waarnemen in Nederland en België: Boogschutter is alleen ’s ochtends vroeg laag aan de horizon in het zuiden te zien, rond zes uur ongeveer, kort voor het gaat schemeren. Hieronder een foto, waarop je de nova ziet staat in het welbekende theepotje van de Boogschutter.

Credit: Bob King

Vanaf 11 april a.s. ben ik een week met de Astrovacançe in de Provence in Zuid-Frankrijk. Hopelijk dat Nova Sagittarii 2015 No. 2 dan nog steeds met het blote oog zichtbaar is. Bron: Astroblogger.

Share

Comments

  1. Jurgen Kobierczynski zegt

    Ik had hem vorige week zondagmiddag getrokken via iTelescope T9 vanuit Australië. Wel gemakkelijker dan ’s morgens vroeg opblijven om een ster te fotograferen, lekker zondagavond eventjes opdracht geven om een foto te trekken, bovendien komt Boogschutter daar veel hoger op dan hier en op 5 minuten belichting tijd krijg ik sterren tot de 21ste magnitude te zien. Dat moet ik hier niet proberen.

    https://www.flickr.com/photos/jurgenk2/16770427120/

  2. Mooie foto Jurgen! Jij hebt van die iTelescope gebruik gemaakt. André doet dat ook wel eens, hetgeen je een prachtige manier oplevert de zuidelijke sterrenhemel te fotograferen. Zou het een idee zijn daar eens een blog over te schrijven, hoe dat precies werkt en wat het kost? ❓

  3. Jurgen Kobierczynski zegt

    Ik ben nog maar pas begonnen hiermee. Wat ik kan zeggen is dat je met email verificatie meteen op een paar kleine setups kunt starten, en met een 4,95 dollar overschrijving via Visa via een demo-abonnement snel toegang kunt krijgen op een aantal grotere telescopen zoals de T9.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: