1 oktober 2023

New Horizons werkt weer – nog één week tot de flyby langs Pluto

Credit: NASA/JHUAPL/SWRI

Net als in een spannende thriller de bloeddorstige seriemoordenaar op net laatst nog dreigt toe te slaan zo werden we op Independance Day 4 juli j.l. opeens geconfronteerd met een New Horizons sonde, die na een lange vlucht van 9,5 jaar tien dagen voor z’n scheervlucht (‘flyby’) langs Pluto en z’n manen opeens in een safe mode schoot. Het probleem bleek allemaal reuze mee te vallen – iets met de software van de boordcomputer – en vandaag is de sonde weer geheel actief geworden. Dat leverde ons direct bovenstaande foto op van Pluto, waarop we weer het rijtje donkere vlekken aan de evenaar zien, die we vorige week ook al als een soort van vingerafdrukken hadden gezien. De foto is afgelopen vrijdag 3 juli gemaakt, dus vóór de safe mode, en het is een mix van zwart wit foto’s gemaakt met de Long Range Reconnaissance Imager (LORRI), hieronder te zien, en de Ralph kleurencamera.

Credit: NASA/JHUAPL/SWRI

Op de rechterfoto zie je het rijtje vlekken. Helaas is dit niet de kant die op 14 juli naar de New Horizons toe gekeerd is. Dat is wel de kant die we op de linkerafbeelding zien, een foto waarop we rechts op Pluto een helder gebied zien, dat er een tikkeltje vierkant uitziet. De afstand bedroeg afgelopen vrijdag zo’n 8 miljoen km tot Pluto, de afstand van New Horizons tot de aarde was ietsje meer: zo’n 4,9 miljard km! Men schat in dat door de computerstoring van afgelopen weekend 1% van de geplande wetenschappelijke data verloren is gegaan. Alan Stern, hoofd van de wetenschappers van de New Horizons, denkt dat vanaf nu alles op rolletjes zal gaan. De volgende foto die de New Horizons van Pluto zal maken ná de safe mode is volgens de planning vannacht om 00.41 uur Nederlandse tijd. De rode dwergplaneet Pluto (iedereen verwachtte een blauwe dwergplaneet aan te treffen) zal dan 1,6 keer groter zijn dan op de foto van afgelopen vrijdag. Spannend hoe die er uit gaat zien!

Plutopalooza: the wait is over

Vanwege de komende flyby over nog maar zeven dagen is de NASA de Pluto Palooza campagne begonnen, om het grote publiek ook warm te laten lopen voor wat er komende week allemaal gaat gebeuren. In dat kader hebben ze onderstaande promovideo gemaakt, waarin ze duidelijk maken dat het grote wachten nou voorbij is (9,5 jaar wachten sinds de lancering op 19 januari 2006) en dat de unieke flyby van New Horizons langs Pluto en z’n manen nu echt aanstaande is.

Bron: Universe Today + Planetary Society.

Share

Comments

 1. Avatar foto Enceladus zegt

  “Helaas is dit niet de kant die op 14 juli naar de New Horizons toe gekeerd is.”

  Ja, daar zeg je zowaar wat. Eigenlijk jammer dat New Horizons niet is voorzien van een paar mini-sondes met een cameraatje aan boord die één dag van te voren worden losgelaten en dan elk een iets andere koers volgen. Dat zou vast fraaie opnames hebben opgeleverd. Is dat ‘Hen & Chickens-idee echt niet overwogen destijds? Of opper ik nu een idee dat technisch totaal niet haalbaar is?

  groet,
  Gert (Enceladus)

 2. Ja, het idee op zich is best aantrekkelijk. Ik denk alleen dat het praktisch niet uitvoerbaar is. Al die mini-sondes moeten naast een camera ook uitgerust worden met een zender, die sterk genoeg is om contact te houden met het moederschip New Horizons (die vervolgens het signaal weer naar aarde stuurt). Philae heeft al moeite om contact te krijgen met Rosetta als de afstand nog geen 200 km is, dus de New Horizons (die 1,2 miljoen km per dag aflegt) moet wel een erg sterke ontvanger hebben om dan signaal van de mini-sondes te ontvangen.

 3. Rob Brandon zegt

  Men had ook een orbiter met New Horizons mee kunnen sturen om die van de moedersonde los te maken en banen om Pluto te laten cirkelen. Dan kunnen er heel veel foto’s gemaakt worden. New Horizons schiet immers Pluto snel voorbij.

  • Avatar foto Enceladus zegt

   Ik denk dat het afremmen van die orbiter een hele toer zou zijn geworden. New Horizons is nou niet bepaald een stoptreintje en zelfs geen intercity. Eerder een TGV.

   groet,
   Gert (Enceladus)

 4. Ben ondertussen wel erg nieuwsgierig naar de nieuwe foto’s. Enig idee wanneer deze bekend worden?

 5. Ik las de blog vanmorgen. Foto’s worden steeds beter 🙂

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: