21 mei 2024

Komeetlander Philae direct gespot op 67P door Rosetta!

Philae gespot! Credits: Main image and lander inset: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA; context: ESA/Rosetta/NavCam
CC BY-SA IGO 3.0

De Rosetta sonde heeft nog minder dan een maand te gaan in z’n missie, maar op de valreep is ‘ie er in geslaagd om de lander Philae in het gebied Abydos op de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko direct te fotograferen! Op 2 september j.l. werd met de OSIRIS narrow-angle camera vanaf een afstand van 2,7 km bovenstaande foto gemaakt en daarop is de 1 meter grote Philae rechtstreeks te zien. De schaal van de foto is ongeveer 5 cm/pixel. Philae landde op 12 november 2014 op het oppervlak van 67P – we waren er van de redactie van de Astroblogs live getuige van. Het lukte Philae toen niet zich te verankeren in het oppervlak. Na enkele stuiters belandde Philae, die op zonne-energie ‘loopt’, in een schaduwrijke omgeving, waar hij zich niet kon opladen – een ongunstige plek die bevestigd wordt door de nu gemaakte foto. Sindsdien zijn vele pogingen gedaan Philae te fotograferen, maar dat leverde tot nu toe niets op. Nu Rosetta aanstaande is om op 30 september rond 11.30 uur Nederlandse tijd te ‘crashen’ in het gebied Ma’at op 67P komt ‘ie in z’n baan steeds dichter bij de komeet en daardoor is het mogelijk geweest de lander te fotograferen.

This wonderful news means that we now have the missing ‘ground-truth’ information needed to put Philae’s three days of science into proper context, now that we know where that ground actually is!” – Matt Taylor, ESA’s Rosetta project scientist.

Hieronder een detailfoto met daarop aangegeven de verschillende onderdelen van Philae. Op de foto zijn twee van de drie landingspoten van Philae te zien.

Credits: Main image and lander inset: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA; context: ESA/Rosetta/NavCam CC BY-SA IGO 3.0

Enkele dagen na de landing waren de batterijen van Philae leeg en verbrak het contact met Rosetta. Juni vorig jaar was er opnieuw contact, toen de accu’s van Philae weer waren volgelopen door de nadering van komeet 67P tot de zon, maar dat contact was erg slecht. Lees hier het laatste nieuws over de missie van Rosetta van Astroblogs-auteur Matt Taylor, hoofd van het wetenschappelijk team van Rosetta. Bron: ESA.

Share

Comments

  1. Waauuww,, knap staaltje speurwerk!

Speak Your Mind

*