2 maart 2024

Vannacht vertrekt OSIRIS-REx voor z’n missie heen en weer naar Bennu

Credit: NASA

Volgens de planning zal vannacht om 01.05 uur Nederlandse tijd de OSIRIS-REx [1]de afkorting staat voor de Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security-Regolith Explorer. sonde met een Atlas V raket worden gelanceerd vanaf Cape Canaveral Air Force Station in Florida – Exact vijftig jaar nadat de serie Star Trek werd gelanceerd, toeval – en afreizen naar 101955 Bennu, een koolstofrijke planetoïde, die als een soort van tijdscapsule uit de oerperiode van het zonnestelsel wordt gezien, mogelijk organische verbindingen bevattend, die inzicht kunnen geven in het ontstaan van het zonnestelsel en het leven op aarde. Bennu is 500 meter in diameter en z’n massa is 60 miljoen ton. Hieronder zie je ‘m in een vergelijking met enkele bekende aardse bouwwerken.

Credit: NASA

De bedoeling is dat deze missie maximaal ruim twee kilogram materiaal op Bennu zal verzamelen en dat terug zal brengen naar de aarde, waar het zeven jaar na de lancering onderzocht wordt. De sonde zal na de aankomst bij Bennu in augustus 2018 als eerste kijken naar gebieden op de oude steenklomp waar zich mogelijk bouwstenen voor leven bevinden. Welk gebied dat is weet men nog niet, maar onderzoek ter plaatse vanuit de ruimte met behulp van de OVIRS (OSIRIS-REx Visible and Infrared Spectrometer) moet duidelijk maken welk gebied de beste mogelijkheden biedt. De lancering is live te volgen op de Astroblogs! Hieronder een video over de komende missie.

Bron: NASA.

Share

Voetnoten

Voetnoten
1 de afkorting staat voor de Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security-Regolith Explorer.

Comments

 1. Avatar foto Enceladus zegt

  Op de website van de NOS is te lezen dat het verzamelen van materiaal van Bennu zal gaan gebeuren met een soort stofzuigerslang die dicht tegen de planetoïde zal worden aangehouden. Ik vraag me echter af hoe dat werkt? Hoe kun je zuigen in het luchtledige?

  groet,
  Gert (Enceladus)

 2. Ik kwam deze video over TAGSAM tegen: https://youtu.be/4Bp1ATZMOso

 3. NASA’s OSIRIS-REx Asteroid Sample Return Mission:
  https://youtu.be/T0FxDxs7lyw
  Video uit het blog over de Aarde als woonomgeving en zware industrie naar de ruimte:
  https://www.astroblogs.nl/2016/06/07/de-aarde-als-woonomgeving-en-zware-industrie-naar-de-ruimte/

Speak Your Mind

*