“Dark matter exists“. Die ondubbelzinnige kop staat er boven het persbericht van het Italiaanse onderzoeksinstituut SISSA, dat gisteren verscheen. In het bericht wordt gewezen op nieuw onderzoek dat aantoont dat donkere materie wel degelijk bestaat. Het onderzoek weerlegt de conclusie die drie jaar terug werd gemaakt door onderzoekers van de Case Western Reserve University. In die studie (2016) aan 153 spiraal- en onregelmatige sterrenstelsels – verzameld met de infraroodsatelliet Spitzer, de SPARC (Spitzer Photometry and Accurate Rotation Curves) – kwamen ze tot een verband tussen de verdeling van ‘baryonische’ (gewone, zichtbare) materie in de stelsels en de vorm van de zogeheten rotatiekromme, de grafiek van de draaisnelheden van sterren als functie van hun afstand tot het centrum van hun sterrenstelsel. Conclusie destijds: donkere materie is niet nodig om de rotatiekrommen te verklaren, een theorie als MOND (Modified Newtonian Dynamics) volstaat. In de Italiaanse studie, die gedaan werd door Chiara Di Paolo en haar collega’s, keken ze niet naar spiraalstelsels, maar naar 72 ‘low surface brightness’ (LSB) stelsels en 34 dwergstelsels. Uitkomst van de studie is dat het verband dat in 2016 werd gevonden niet in de 106 onderzochtte sterrenstelsels is gevonden en dat donkere materie wel degelijk nodig is om de rotatiekrommen te kunnen verklaren. Eén van die sterrenstelsels in NGC 4455 en de resultaten van het onderzoek daaraan zie je bovenaan. Hier het vakartikel over de nieuwe studie, verschenen in the Astrophysical Journal. Bron: SISSA.
Nieuw onderzoek zegt dat donkere materie wél nodig is om galactische rotatiekrommen te verklaren
30 april 2019 door 6 Reacties
Strikt genomen kan een waarneming die afwijkt van theoretisch voorspeld werd, niet bewijzen dat er donkere materie bestaat. Ook strikt genomen maakt de uitkomst van al die mislukte pogingen om donkere materie te detecteren het steeds waarschijnlijker dat het spul niet bestaat. Onderussen is er ook stevig gezaagd aan de poten van alernatieve verklaringen. Kortom: Er lijkt een vacature voor iemand die het rijtje Newton-Einstein- … kan vervolgen.
“Susskind-Maldacena.
Precies (!) ER=EPR en zo….
Hij kan het ook nog uitleggen:
https://www.youtube.com/watch?v=ruJgtjpSoPk
Bedankt voor de link. Lenny zag er wel vermoeid uit.
Goede suggestie. Hier m’n blog daarover van destijds: https://www.astroblogs.nl/2015/04/25/plaveit-erepr-de-weg-voor-vereniging-relativiteitstheorie-en-kwantummechanica/