3 maart 2024

Suikers ontdekt in meteorieten

Murchison meteoriet. Credit: Yoshihiro Furukawa

Een internationale groep van onderzoekers (Tohoku University, Hokkaido University, JAMSTEC en NASA Goddard Space Flight Center) heeft in meteorieten suikers ontdekt, onder andere ribose, een enkelvoudige suiker die van nature voorkomt in sommige nucleïnezuren en als zodanig een bestanddeel is van spieren. De hoeveelheid koolstof-isotopen in de suikers verschilt van die van aardse suikers en daarom weten de wetenschappers dat de suikers in de meteorieten een buitenaardse oorsprong moeten hebben, eentje die vermoedelijk stamt uit de beginperiode van het zonnestelsel, meer dan 4,5 miljard jaar geleden. De groep, die onder leiding stond van Yoshihiro Furukawa (Tohoku University) onderzocht drie meteorieten en in twee ervan (waaronder de Murchison meteoriet, zie de foto hierboven) werden suikers ontdekt.

De moleculaire structuur van ribose en de Murchison meteoriet. Credit: Yoshihiro Furukawa

Sterrenkundigen denken dat meteorieten die dergelijke suikers op aarde brachten hebben bijgedragen aan de vorming van primordiaal RNA, een voorloper van het ontstaan van primitief leven. De volgende stap die de onderzoekers willen doen is om te kijken hoe de chiraliteit van de suikers in de meteorieten eruit ziet en of die overeenkomt met de chiraliteit van leven op aarde. In Proceedings of the National Academy of Sciences verscheen van de onderzoeksgroep een artikel over hun vondst van suikers in de meteorieten. Bron: Universiteit van Tohoku.

Share

Comments

 1. Cees Klaris zegt

  https://www.meteorite-times.com/novo-urei-legends/

  “On a September morning in 1886, several meteorites fell near the village of Novo Urei in the Krasnoslobodsk district of Russia. This was a particularly interesting fall for several reasons. One of the stones was soon recovered by local peasants, where- upon it was broken apart and eaten.”

  Je ziet de ad al voor je:

  Nieuw!! Meteoriet Light zonder toegevoegde monosachariden 0% calorieën. Nu in de winkels!

  Je kan gerust aannemen dat dit soort kosmische maatjes mogelijk lichte constipatie kunnen veroorzaken dus genieten met mate is het advies.

  🙂

  • Best opmerkelijk zeg, dat men die meteorieten opat. Zal toch zwaar op de maag hebben gelegen.

   • Cees Klaris zegt

    Het klinkt inderdaad als ‘zware kost’ en ‘niet te verteren’ zo’n gebit onvriendelijk, oer-metaalrijk dieet. Als het even tegenzit hebben wij dit als mensheid wel eens eerder/vaker gedaan. Hier gaat het spreekwoord “wat de boer niet kent vreet ie niet” duidelijk niet op.

Speak Your Mind

*