15 april 2024

Gekromde schijf en X-vorm centrale verdikking van de Melkweg bevestigd met Mira veranderlijken

Impressie van de gekromde Melkweg. Credit: J. SKOWRON/OGLE/ASTRONOMICAL OBSERVATORY, UNIVERSITY OF WARSAW.

Al een paar jaar is bekend dat het Melkwegstelsel twee bijzondere karakteristieke vormen heeft: zijn schijf waarin z’n spiraalarmen zich bevinden is iets gekromd, aan één kant loopt de schijf iets omhoog, aan de andere kant iets omlaag, en de centrale verdikking in de kern heeft een vorm die aan de letter ‘X’ doet denken – zie de afbeeldingen hierboven en hieronder. Het bestaan van beide karakteristieke vormen is nu bevestigd en wel door sterrenkundigen van de Universiteit van Warschau.

Credits: NASA/JPL-Caltech/D.Lang

In het kader van de zogeheten Optical Gravitational Lensing Experiment (OGLE) survey hebben ze welgeteld 65.981 Mira sterren bestudeerd, langperiodieke veranderlijke sterren, rode reuzen in een laat stadium van hun evolutie, genoemd naar het prototype, de ster Mira (ο Ceti) in het sterrenbeeld Walvis. Dankzij de waarnemingen, die gedaan werden door het Las Campanas observatorium in Chili, kon men een driedimensionaal beeld krijgen van de verdeling van de Mirasterren in de Melkweg en dat leverde de bevestiging op van de eerdere waarnemingen van de X-vorm van de centrale verdikking en de asymmetrische schijf. Bron (inclusief link naar het vakartikel):

Share

Comments

  1. Joost van Doesburg zegt

    ~Paul Cliteur: ‘De aarde is een vliegende pannenkoek’ ~ (volgens ‘iemand’ – ik zette al op YouTube neer

    / ; néé; aannemelijker – rollend (het principe kennen ‘wij’ zotten niet – toch alles rolt (volgens mijn gedachtegang )-

    Omdat ik twitter verácht; verwijder ik dat weer

Speak Your Mind

*