17 juli 2018

De top-25 van supernova-kandidaten in de Melkweg

De supernova die in 1979 in M100 verscheen

De supernova die in 1979 in M100 verscheen

Het was naar aanleiding van een vraag van een Astrobloglezer – Luc Vanderkerken – over de ster WR 104, dat ik mij even verdiept heb in de vraag welke sterren in ons Melkwegstelsel als kandidaat worden beschouwd om als supernova te exploderen. De allerlaatste keer dat we in de Melkweg een supernova hebben gezien was al weer een poosje geleden: de supernova die op 9 oktober 1604 verscheen en die uitvoerig door Johannes Kepler is bestudeerd. Da’s alweer 408 jaar geleden. Aangezien modellen van supernova en van ons Melkwegstelsel aangeven dat eens per 50 jaar een supernova afgaat in de Melkweg

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.