30 maart 2020

Messier Maandag – M71, een cluster vol raadsels

M71 1

Het is weer tijd voor Messier Maandag, waarin we iedere week

Comments

 1. in die hele lange foto, staat linksonder de 1e serie “grote”sterren een spiraal-stelsel, het lijkt 3-? armen te hebben.
  nog verder uitvergroten maakt het bij mij niet beter,
  en even daaronder nog een stelsel van op zijn kant gezien.

  over schermen en maten, wat is de ideale schermmaat ? heb nu 27 inch en vergroot soms tot wel 1000% uit, veel gescroll enzo, sommige foto’s kunnen dat goed hebben, andere weer niet.

  • Wat de ideale schermmaat betreft: die bestaat gewoon niet. Websites kunnen bekeken worden op monitors, laptops. tablets. smartphones, elk instrument met aparte afmetingen. Astroblogs is ook mobiel te bekijken en meestal past ‘ie zich automatisch aan de gebruikte browser aan, maar het blijft toch altijd de vraag hoe het bij iedereen uitpakt.

  • Olaf van Kooten Olaf van Kooten zegt

   Wat betreft het spiraalstelsel……je ziet inderdaad vele achtergrond-sterrenstelsels die de opname “photo-bomben”. Wat je ziet is echt…die stelsels staan alleen enorm veel verder dan de sterren uit de bolhoop zelf.

 2. Jan Brandt zegt

  Messier 71 in het sterrenbeeld Pijl….Geinig en zeer informatief blogje…..plus dito fraaie foto’s……EN….ook nog eens zeer recentelijk (zie blogje van mijn hand ergens in Juni 2013) door éner uwer “huis-astrofotografen” (moi!!) op de kiek gezet! Ofwel….heel onbescheiden….voor de mooiste foto van M71 effe een paar astroblogjes terugbladeren!!

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: