2 juni 2023

Een vernieuwde inschatting van het aantal intelligente buitenaardse beschavingen

SETI, de speurtocht naar intelligent buitenaards leven. CREDIT: www.catastrofe.it


In 1961 kwam de radiosterrenkundige Frank Drake met z’n beroemd geworden vergelijking, waarmee hij wilde uitrekenen hoeveel intelligente buitenaardse beschavingen in de Melkweg zijn, beschavingen die met ons via radioverkeer met ons kunnen communiceren. De vergelijking bevat een aantal factoren, die toen moeilijk in te schatten waren, maar inmiddels zijn we bijna 55 jaar verder en zijn de sterrenkundigen door geavanceerde instrumenten beter in staat om die vergelijking in te vullen. Met name door de ontdekking van de exoplaneten, waarvan we er op dit moment al bijna 2000 hebben ontdekt, kan een actuele inschatting worden gemaakt. In een onlangs gepubliceerd artikel hebben Adam Frank (University of Rochester in New York) en Woody Sullivan (University of Washington in Seattle) de vergelijking van Drake bekeken en dat leidde tot twee dingen: ten eerste hebben ze de vergelijking iets aangepast en ten tweede hebben ze op basis van die herziene vergelijking een nieuwe inschatting gemaakt.

Het resultaat van de berekeningen van Frank en Sullivan. Credits: Frank/Sullivan/MIT.


De aanpassing van Frank en Sullivan komt hierop neer dat Drake keek naar het aantal intelligente beschavingen dat er NU in de Melkweg is (weergegeven met N), het tweetal sterrenkundigen kijkt daarentegen naar het aantal intelligente beschavingen dat er OOIT is geweest (weergegeven met A). Drake vroeg zich dus af “bestaan ze nu?” en als afgeleide daarvan vroeg de Italiaanse natuurkundige Enrico Fermi zich af “waar zijn ze dan?”, Frank en Sullivan vragen zich af “hebben ze ooit bestaan?” In hun studie komen ze met de volgende twee conclusies:

 • We find that as long as the probability that a habitable zone planet develops a technological species is larger than about 10^-24, then humanity is not the only time technological intelligence has evolved.
 • If the probability of a technological species arising on a given planet in a habitable zone is greater than one in 60 billion, then another technical species has probably arisen at some point elsewhere in the Milky Way.

Mmmmm, mijns inziens nog niet echt concreet dat je zegt ‘ja daar kunnen we iets mee’, maar het geeft op dit moment in ieder geval het meest accurate antwoord op de vraag “wat is de kans dat er ooit andere intelligente buitenaardse beschavingen in de Melkweg zijn geweest?“.Naar die buitenaardse beschavingen wordt in het kader van SETI druk gezocht, onlangs nog bij de ster KIC 8462852, waarvan gespeculeerd wordt dat zich daar mogelijk een superintelligente buitenaardse beschaving van Kardashev type II bevindt. Hieronder een infografiek over SETI, de speurtocht waarvoor Drake’s vergelijking de aanzet betekende.

Dubbelklikken voor de grote versie. Credits: Space.com.

Bron: Technology Review.

Share

Comments

 1. evandijken zegt

  De mens is nu een aantal tientallen jaren bezig met zoeken naar andere beschavingen in de Melkweg. Nog steeds hebben we niets gevonden. Maar dat is niet zo vreemd
  .
  Als we willen aannemen dat elke beschaving een tijdslimiet heeft, dan is de kans dat die beschaving er nu nog is, oneindig veel kleiner dan dat er beschavingen bestaan hebben. Al zou een beschaving één miljoen jaar bestaan (niet erg waarschijnlijk), dan is dat nog maar een oogwenk.

  De kans dat er in het verleden meerdere beschavingen hebben bestaan is groter dan dat er nu één bestaat.

  Als we dus zoeken naar een signaal dat in het zeer, zeer verre verleden (in termen van miljarden jaren) is uitgezonden dan maken we meer kans op een positief signaal.

  Maar kan dat wel? Een signaal achterhalen dat de aarde al gepasseerd is?

  Eric
  .

 2. Het is natuurlijk niet zo dat zo’n signaal van een intelligente buitenaardse beschaving ons op een gegeven moment passeert en als je dan even niet opgelet hebt dan helaas pindakaas. Stel dat zo’n beschaving gedurende een miljoen jaar actief is geweest dan hebben ze gedurende een miljoen jaar radiosignalen uitgezonden. De bundel signalen is daarmee dus een miljoen lichtjaren groot, een bundel die zich vanaf hun moederplaneet gedurende die periode naar alle kanten uitbreidt. Je hebt dan dus een miljoen jaar de kans dat signaal op aarde op te vangen. Is er maar één zo’n beschaving geweest in de afgelopen tien miljard jaar in het bestaan van de Melkweg dan is de kans inderdaad klein dat we dat relatief korte signaal oppikken. Maar stel dat er honderd van die beschavingen zijn, dan wordt de kans toch een stuk groter, lijkt mij.

 3. De nsa heeft documenten over hoe we moeten communiceren met buitenaardse wezens.
  Waarom zou de nsa deze documenten hebben gemaakt als aliens onzin zijn?

  http://www.ufonieuws.nl/permalink.asp?i=10027

  • Kan de NSA niet volstaan met het afluisteren van aliens?
   Communiceren is immers 2-richting verkeer !

   Bij Toutatis ! Obelix

  • Avatar foto Enceladus zegt

   Is het werkelijk niet bij je opgekomen dat dit document (als het al echt is, maar laten we daar voor het gemak even van uitgaan) allerminst het bestaan van buitenaardsen bewijst, maar wellicht is opgesteld als voorzorgsmaatregel voor het geval we buitenaardsen zouden ontdekken? Veiligheidsdiensten worden geacht zich op alle mogelijke scenario’s voor te bereiden, dus ook op zoiets als de ontdekking van buitenaardsen. Helaas meneer Galaxy, alweer géén bewijs.

   groet,
   Gert (Enceladus)

  • Beste Galaxy,

   Ook ik ben net als jij van mening dat er buitenaardse beschaving is en dat ze ook contacten met de Aarde hebben. Omdat ik het niet 100% zeker van ben, is het nog steeds niet meer als een geloof.
   Ik geloof omdat er genoeg aanwijzingen zijn van personen, als hooggeplaatste mensen die voor hun dood nog hun ervaring vertellen, astronauten, piloten en zelfs ex-ministers.

   Zoals ik jou hier lees, wil jij jou geloof hier opdringen aan mensen die meer nodig hebben aan bewijs en alleen als NASA ermee naar buiten komt hier de vlag pas buiten gehangen wordt en gaat wapperen over dit onderwerp.
   Ik adviseer je om je verhalen in de astrocorner te plaatsten, gelovig en toch kritisch te zijn en wachten tot het grote nieuws naar buiten gebracht wordt, want ik ben wel van mening dat we langzaam als maatschappij voorbereidt worden.

   https://www.youtube.com/watch?v=lJggbvlMtW4

   https://www.youtube.com/channel/UCr2i1WukUwIn1R38k255l9w

 4. Precies wat ik een maand geleden al had beschreven …
  zelf vernietiging moet ook mee gerekend worden … lees meer op mijn site edhoeven

 5. Voor mij een beetje onduidelijk. In tekst wordt gesproken over aantal intelligente buitenaardse beschavingen in onze melkweg terwijl de grafiek spreekt over het aantal intelligente buitenaardse beschavingen in het universum. Lijkt mij wel een groot verschil!

  • Avatar foto Olaf van Kooten zegt

   Dan lees je de grafiek niet goed ;). Op de x-as kun je namelijk zien dat de grafiek het aantal beschaving weergeeft per:

   – sterrenstelsel
   – cluster van sterrenstelsels
   – supercluster
   – universum

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: