22 mei 2024

De oogst van een weekje A.A.S.

De stercluster Abell 901/902

Credit: ESA/NASA

Van 7 tot en met 11 januari waren sterrenkundigen van de American Astronomical Society (AAS) in het Convention Center in Austin (Texas) bijeen om haar winterbijeenkomst te houden, de 211e AAS-meeting. Behalve een flinke ruzie tussen NASA-baas Griffin en de gehele sterrenkundige wereld, leverde dat een behoorlijke oogst aan gepresenteerde ontdekkingen op. Even een kleine opsomming [1]Ik meen dat er in totaal 156 wetenschappelijke sessies waren, dus een totale opsomming van al het gepresenteerde zal denk ik een boek kunnen vullen. van die ontdekkingen, waarvan ik een deel al in astroblogs heb verteld:

 • De Hubble ruimtetelescoop wordt voor de laatste maal gerepareerd. De bedoeling is dat augustus 2008 een speciale ‘service-mission’ van de Space Shuttle Endeavour of Discovery.
 • De Boog van Arp, een gassliert tussen M81 en M82, blijkt vol met sterclusters te zitten.
 • Een superzwaar zwart gat in het actieve sterrenstelsel Centaurus A blijkt enorme jets te produceren.
 • Bolhopen rondom de Melkweg kunnen in het kernen zware zwarte gaten vormen en die vervolgens ‘uitspuwen’. Mogelijk dat zoiets bij 100 van de 150 bolhopen heeft plaatsgevonden. Die zware zwarte gaten bevinden zich nu in de halo van de Melkweg, alwaar ze met een vaartje van zo’n 4.000 km per seconde doorheen suizen 😯 .
 • Rondom een sterrenstelsel heeft de Hubble ruimtetelescoop een dubbele Einsteinring gefotografeerd.
 • Van de stercluster Abell 901/902 (zie de foto hierboven) hebben Hubble, Spitzer en nog wat apparaten (op indirecte wijze) de donkere materie in kaart gebracht en de massa daarvan blijkt maar liefst 100 biljoen zonmassa’s te zijn! Da’s 500 keer zo zwaar als de gehele Melkweg.
 • Rondom de ster HD 61005 heeft men een protoplanetaire schijf ontdekt met een zogenaamd coronografisch gat erin. Als je naar een foto van de schijf kijkt is het net een lamp met een motje er voor.
 • In de Grote Magelhaense Wolk, voor ons in Nederland helaas niet zichtbaar, bevindt zich het object DEM L316. Men dacht altijd dat het object het resultaat is van één supernova-uitbarsting, maar onderzoek met de Gemini-telescoop op Hawaï laat zien dat er in feite twee supernovae voor nodig zijn geweest.
 • De vier spiraalarmen van het sterrenstelsel NGC 4622 blijken allemaal de verkeerde kant uit te draaien. Goh, hebben we nou ook al sterrenstelsels van de verkeerde kant?
 • De gaswolk genaamd Wolk van Smith blijkt met een vaartje van 240 km per seconde op de Melkweg af te stevenen. Verwachte aankomsttijd van de kern van die wolk: over pak ‘m beet 20 tot 40 miljoen jaar. Ooohhh…geen paniek dus!
 • 166 lichtjaar hiervandaan, voor sterrenkundigen is dat om de hoek, is een stersysteem ontdekt met de naam BC 22 5866, dat bestaat uit vier sterren die zéér dicht bijeen staan. Eén paar sterren daarvan draait op een afstand van slechts 0.06 AE (Astronomische Eenheid=149 miljoen km) rondjes om elkaar en het andere paar staat 0,26 AE van elkaar vandaan. Beide paren staan weer 5,8 AE van elkaar vandaan.
 • In het centrum van quasar OJ287 heeft men een super-super-superzwaar zwart gat ontdekt van maar liefst 18 miljard zonsmassa’s. Heeft Sonja Bakker daar ook een dieet voor? 🙂

Afijn, ik zal vast wat ontdekkingen vergeten zijn. Zitten er schokkende bij dan zal ik ze nog wel melden de komende tijd. O ja, voordat ik het vergeet: van 1 t/m 5 juni zal de 212e bijeenkomst van de AAS zijn, de zomer-editie welteverstaan. Dat zal in St. Louis zijn. Schrijf ’t in je agenda. 😉

Voetnoten

Voetnoten
1 Ik meen dat er in totaal 156 wetenschappelijke sessies waren, dus een totale opsomming van al het gepresenteerde zal denk ik een boek kunnen vullen.
Share

Speak Your Mind

*