16 september 2024

NASA bevestigt dat 2023 het warmste jaar ooit gemeten was

Kaart met de afwijkingen van de gemiddelde temperaturen in 2023. Credit: NASA’s Scientific Visualization Studio

De gemiddelde temperatuur op aarde was in 2023 het warmste ooit gemeten, zo laat analyse van alle weergegevens door de NASA zien. Dat gemiddelde was in 2023 1,2 °C hoger dan het gemiddelde van de periode 1951-1980, aldus wetenschappers van NASA’s Goddard Institute for Space Studies (GISS). Daarmee bevestigen NASA en ook het Amerikaanse weerbureau NOAA wat we al wisten, dat 2023 een uitzonderlijk warm jaar was. De maand juli van 2023 was de warmste maand ooit gemeten, met een gemiddelde temperatuur die 1,4 °C hoger was dan de gemiddelde temperatuur. Voornaamste oorzaak van de temperatuursstijging is het gebruik van fossiele brandstoffen. Ook de effecten van El Niño hebben er vermoedelijk aan bijgedragen. De uitbarsting van de onderzeese vulkaan Hunga Tonga-Hunga Ha’apai in januari 2022 heeft op het zuidelijk halfrond juist voor een afkoeling van 0,1 °C gezorgd.

Hieronder een rijtje Astroblogs over de temperatuurrecords van afgelopen jaren:

Bron: NASA.

Share

Comments

  1. Ik heb zojuist meer dan 25 % van mijn jaarlijkse energie rekening teruggekregen… hoe zou dat nou komen 😀

  2. Klopt ‘ooit’ gemeten dan wel? Ik had begrepen dat zolang de wereld draait er afwisselend warme, koude, warme, koude, periodes waren. Het is maar net vanaf welke periode men het is gaan bijhouden (of uitlichten)

  3. @ Monique: Nee, “ooit” alleen klopt niet. “Ooit gemeten” klopt wel. Het zegt namelijk niets over de periodes waarin we nog geen systematische en wereldomvattende metingen deden. Met “ooit” ontstaat dat soort verwarring wel meer, alsof we ooit (jawel) uitspraken zouden kunnen doen over zaken die aan onze waarneming (in ruime zin) ontsnappen. Het verste, grootste, kleinste sterrenstelsel ooit is maar net zolang recordhouder tot we er eentje ontdekken dat nog verder staat, groter is, of kleiner. We kunnen immers niet alle sterrenstelsels zien, maar we kunnen wel iets zeggen over de sterrenstelsels die we wel (al) zien. “Ooit” gaat over het laatste, niet over het eerste.

    • Ah, op die manier. ‘Tot nu toe’ kan ook. Het gaat pas interessant worden over een paar duizend jaar om het er nog eens over te hebben.

Speak Your Mind

*